Sağlık Kurumlarında Tedarik Zinciri Yönetimi Kapsamında Stok Yönetiminin İncelenmesi: Bir Alan Araştırması*
Tedarik Zinciri, Ürün Ve Hizmet Üretimi Için Ihtiyaç Duyulan Tüm Girdilerin Organize Edildiği Bir Ağdır.
Sağlık Işletmelerinin Sundukları Hizmet Kalitesini Standardize Etmeleri Için Bu Ağı Etkin Kullanmaları Gerekir. Bu Halkaların Etkili Organize Edilememesi Ise Istenilen Sonuçlara Ulaşmayı Engelleyecek Ya Da Daha Hayati Sorunlar Doğurabilecektir.
Sağlık sektöründe kullanılan girdiler çoğu zaman çok pahalıdır ve kalite bakımından çok dikkatli bir takibe muhtaçtır. Yine bu sektörde kullanılan mal ve hizmetlerin bir kısmı piyasa şartlarında hemen bulunamayabilen malzemelerdir. Özellikle spesifik konularda yurt
ya da kıta çapında bazı malzemelerin üretimi çok sınırlı olabilmektedir, hatta bazı malzemeler için tek bir tedarikçi bulunmaktadır. Yine bu malzemelerin kullanılması yasa ve yönetmeliklerle sınırlandırılmıştır. Örneğin, bazı sertifikalar, kalibrasyonlar gerekli olabilmektedir, özel takip altında kullanılması gerekebilmekte ya da özel depolarda, özel şartlar altında stoklanması istenebilmektedir. Yasa ve yönetmeliklerle kullanım ve saklanma şartları düzenlenmiş olan malzemelerin mevcudu dikkatli bir şekilde ve sürdürülebilir metotla takip altında bulundurulmalıdır.
Bu takip için pek çok yöntem (ABC, VED vd.) bulunmaktadır. Aynı zamanda işletmenin önemli bilanço kalemlerinden biri olan stok mevcudunu güncel ve gerçekçi bir şekilde değerleyebileceğimiz yöntemlere ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunun için de geliştirilmiş (Has Maliyet, Piyasa Fiyatı vd.) yöntemler bulunmaktadır. Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız, sağlık kurumlarının stok yönetimi politikalarını, karşılaştıkları güçlükleri ve çözümleri araştırmaktır. Bunun için sağlık kurumları yöneticileriyle yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile görüşülmüştür. Görüşmeler sonucu kod, kategori ve frekanslar çıkarılıp, yorumlanmıştır.
Yazının devamı için buraya tıklayınız…